Средно шестима безработни се борят за едно свободно място у нас, сочат данни на Агенцията по заетостта към края на февруари 2021 г.

Най-силна е конкуренцията в Разград и Видин.Там за една свободна позиция се състезават съответно по 15 и по 12 безработни.

Снимка: bTV

Монтана, Враца, Габрово, Сливен и Търговище също са на челните места в тази класация.


На другия полюс са София и Русе. Там за една вакантна позиция се борят по 4-ма безработни.

На 30 км. от столицата обаче, в Перник, за едно място се конкурират 7 души.

В Бюрото по труда в Перник Кирил Стоянов се надява да намери работа като оператор на машина срещу заплата от поне 800 лв., но за повече пари е готов да приеме всяка друга позиция.

Снимка: bTV

„Парите за нищо не стигат, като си платиш ток, вода, наем, за къде – за облекла на деца, за храна”, казва той.

Според обявите за работа заплати като тази, каквато търси Кирил, има. С днешна дата свободните места в Бюрото по труда в града са малко над 120, а заплатите варират между 700 и 1400 лв.

Икономисти отчитат, че конкуренцията в Перник за едно работно място е над средната за страната, защото и свободните работни места са по-малко.

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Снимка: bTV

„Тези, които успяват да се реализират, по-скоро работят на пазара на труда в София, тъй като свързаността става все по-лесна”, обяснява Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Експертите очакват през годината безработицата да бъде между 7 и 8 на сто, а пазарът на труда да остане силно засегнат в туризма и транспорта, като свързан с него отрасъл.

Повече наети пък се очакват в IT сектора и електронната търговия, които не бяха сериозно засегнати от пандемията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!