bTV Media Group  обра наградите в шестото издание на конкурса за чиста журналистика на българския интернет портал dir.bg – Web Report. Медията ни спечели пет индивидуални награди в четири от категориите в конкурса, доказвайки, че това е възможно благодарение на безрезервната подкрепа на PPF в областта на дигиталното ESG съдържание!

В категорията "Истински истории" 1-во място спечели "Песента на спасението" на Гергана Венкова.

Награди взеха и Росен Цветков в категория "Технологии и иноваци", Бесте Сабри и Иван Георгиев в категория "Гореща точка", а голямото спортно отличие взе Станимира Атанасова за материала "Писмо до ТЕБ".

Иван Георгиев и Бесте Сабри – категория "Гореща точка" - „ Репортерите, посветени на земетресението в Турция“

През февруари няколко екипа специални пратеници на bTV отразиха първите часове на опустошителното земетресение в Турция и Сирия. Водещият на bTV Новините Иван Георгиев и репортерът и водещ на bTV Новините Бесте Сабри събраха истории на разруха, разделени семейства, спасение и надежда в специалното издание на bTV Репортерите, посветено на земетресението.

Във филма те разказват за природното бедствие през призмата на човешките истории и доброволците, включили се в спасителните операции.

Гергана Венкова – категория „Истински истории“ (първо място) – „Песента на спасението“

През февруари специалните ни пратеници в Турция репортерът Гергана Венкова и операторът Явов Владимиров заснеха Джем Окур и дъщеря му Танем, които прекараха пет дни под руините на дома им в Антакия, прегърнати, след като къщата им пада при първия опустошителен трус в Турция.

Докато чакат спасителите, са играли на думи и са си представяли красиви места, на които биха били. И са си пеели песен - за баща и дъщеря:

„Разкажи ми една приказка татко, нека детството ми е в нея.
Разкажи ми една приказка татко, слънцето ми да бъде в нея“.

Росен Цветков – категория „Технологии и иновации“ – „bTV Репортеритe: 5G – Отвъд митовете“

В края на 2022 г. в „bTV Репортеритe“ продуцентът на bTV Новините Росен Цветков разказа за 5G – петото поколение технологии. През последните години то предизвика бурни полемики по света, но и предложи нови - непознати и все още развиващи се възможности.

Във филма си той разказва следното: „Само за няколко десетилетия мобилните комуникации преминаха през няколко бързи етапа на развитие, наричани “генерации”. Росен Цветков проследява как технологията се използва в различни сфери в САЩ.

Станимира Атанасова – категория „Спорт“ (голямото отличие) – „Другите шампиони: Писмо до ТЕБ“

През март репортерът от спортната ни редакция Станимира Атанасова разказа вдъхновяващата история на Персиян Еленков, който през 2018 г. преживява катастрофа, след която левият му крак е ампутиран. В продължение на пет години той търси спасителя, който му оказва първа помощ и го спасява.

С помощта на Станимира Атанасова Персиян намира спасителя си – д-р Светлин Цонев. В студиото на предаването „120 минути“ двамата се срещнаха. Вижте участието им тук:

"Българските медии се нуждаем от повече солидарност помежду си, за да защитаваме и отстояваме ценностите  на професията си, това е, което ние от Dir.bg се опитваме да направим”, заяви оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.