Недоволството на жителите на Перник и останалите населени места на воден режим в региона ще прерасне в гражданско неподчинение. След като проведоха символичен протест тази сутрин, жителите на миньорския град планират голяма демонстрация тази вечер.

Началната точка е паркингът на „Кауфланд” в кв. „Изток”, а часът – 19:00. Няма официална информация как ще протече събитието, но, според местни медии, планът е да бъде блокиран важния пътен възел „Даскалово”. „Изток” е пернишкият квартал, който е най-близо до АМ „Струма”.

От 18 ноември Перник е на воден режим заради критично ниското ниво на язовир „Студена”. Първоначалното оправдание беше сушата, но и гражданите, и централната власт видяха и дълго продължило лошо управление на ресурсите и инфраструктурата. В резултат беше отстранен шефът на местното ВиК.

Обяснение за плакатите: Ирена Соколова е по професия психотерапевт, а бившата вече кметица Вяра Церовска покани Миле Китич да закрие кампанията ѝ
Снимка: Стоян Георгиев

Днес областният управител Ирена Соколова съобщи, че са били открити незаконни включвания към водопроводната система на Перник. Протестиращите обаче искат и нейната оставка.

Ако природата не се смили, градът има опасност след няколко месеца да остане напълно без вода.