ДПС иска смяна на модела на финансиране на партиите и нула лева субсидия. Това заяви в парламента депутатът от движението, медиен собственик и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски.

На въпрос дали ще подкрепят предложението на ГЕРБ субсидията за партиите да бъде намалена на 1 лев, Пеевски бе категоричен, че това би означавало фалит на партиите.

"Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим партийната субсидия да е нула лева", заяви той.

Делян Пеевски определи предложението на ГЕРБ като "див популизъм" и настоя, че трябва да се изясни, какво правят партиите след това.

"За нас това значи фалит на партиите при един лев субсидия. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране - американски тип", поясни народният представител.

Според Пеевски, ако не се смени моделът на финансиране, няма да има партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите.

Относно предложението на ДПС за намаляване на ДДС върху храните, книгите, лекарствата, зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев поясни, че днес са първите консултации на групата с браншовите организации. Той поясни, че групата няма да направи предложение, ако няма гаранция от браншовите организации, че ще паднат цените за потребителите.

"Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини това ще се случи, искаме безплатни детски градини. Чуха ни за ДДС върху книгите. Оттам нататък продължаваме консултациите, ако ще има резултат за гражданите", заяви от своя страна Пеевски.