Партньорите в управлението не са на едно мнение и за това имало ли е опити за натиск от страна на Кирил Петков върху вътрешния министър Калин Стоянов.

„Никога по никакъв начин не е имало разговор от типа – „тук трябва да бъде печеливша една партия или пък да бъде губеща друга“. Няма такова нещо. Знам, че имаше няколко случая, в които от страна на министъра идваха предложения за хора, за които имаше сигнали, че има проблеми с тях, включително и досъдебни производства. И за някои от тези хора Кирил Петков е казвал – „да, тези хора са неприемливи“, посочи Денков.

По думите на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски всички лидери на парламентарно представени партии са разговаряли с министъра на МВР.

„Каза, че има опит за влияние за назначаване на полицейски шефове. Аз казах, че не трябва да се допуска това и никой от нас няма право да назначава никой в МВР“, допълни той.

„По време на изборите обаче разбрахме, че те ходят в министерството, кадруват, с една единствена цел – да преследват политическите опоненти. Няма да угаждаме на Кирил Петков, дай да сложим и другия му бодигард да стане министър“, посочи Бойко Борисов.

От ПП-ДБ днес запазиха мълчание.

Темата „трябва или не трябва да си тръгне от поста вътрешният министър“ заради протестите срещу БФС постави под въпрос съдбата на правителството и отноео раздели партньорите.

Премиерът Николай Денков поиска от министър Калин Стоянов да осъди насилието от полицейски служители в деня на протестите срещу ръководството на БФС. В противен случай Денков заплаши да подаде оставка.

„Аз не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците - така както ставаше преди.  Ако министърът не припознае това като насилие – да, ще си подам оставката“, заяви министър-председателят Николай Денков.

„Ако има оставка на министъра, трябва да си отиде и Денков“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Другия път, когато има такава ситуация, премирът да излезе срещу тези. Това беше като гангстерска битка на улицата. Вие какво очаквате да направят тези момчета? Те постъпиха абсолютно достойно и защитиха гражданите на София“, коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

За да не се стига до оставки, премиерът постави четири условия към силовия министър.

„Искаме министърът ясно да излезе отпред и да каже – „това повече не може да се търпи“. Не съм го чул до сега, искам да го чуя. Трябва да има разследване за всички тези случаи, да е ясно кой къде е бил. Да е ясно дали има нарушение на правилата. Трябва да има адекватни наказания“, каза Николай Денков.

Премиерът настоя също да бъде създадена временна анкетна комисия в Народното събрание, която до провери събитията на протестите срещу БФС. От ДПС казаха, че няма да подкрепят такава комисия.