„Не мога да приема да съм премиер в правителство, което бие хората по улиците - така както ставаше преди. Ако министърът не припознае това като насилие и да изясни защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме, ще си подам оставката“.

Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по повод случаите на насилие от страна на полицаи на протестите срещу БФС в четвъртък.

„Сред част от хората в полицията има култура, която смята за нормално да биеш с палки беззащитни хора, деца, жени. Това е абсолютно неприемливо. Отношението ми към министъра ще зависи от неговото отношение към насилието. Ще имам проблем с него, ако продължава да замазва ситуацията“, допълни Денков.

Калин Стоянов трябва да излезе публично и категорично да осъди всички форми на насилие, които не са предизвикани. Трябва да има разследване за всички случаи и да е ясно кой къде е бил, дали има нарушение на правилата. Трябва да има адекватни наказания, каза министър-председателят.

„Искам и вътрешният министър, и политиците, които го защитават, да кажат защитават ли тази позиция, или не. Ако министърът излезе и каже нещата, които аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, няма да имам проблеми с него. Огромен брой полицаи охраняваха протеста по начин за пример, но тези, които използваха палките и биеха без причина паднали хора и такива, които нямаха отношение към безредиците, нямат място в редиците на полицията, те петнят полицията“, допълни той.

По думите му големият проблем е свързан с две неща - че Калин Стоянов не е осъдил действията на полицаите, упражнили насилие срещу протестиращи, и че е недооценил ситуацията.

„Без съмнение имаше провокации от част от протестиращите, но и без никакво съмнение имаше абсолютно неприемливи действия от страна на отделни полицейски служители. Искаме министърът ясно да излезе и да каже: „Това повече не може да се търпи“, искам да го чуя. Не можеш да казваш, че не очакваш проблеми и след това да излиза информация: „Ние знаехме, че може да има проблеми, но не казахме“. Когато има рискове тези проблеми трябва да се обсъждат с хората, които носят отговорност“, посочи премиерът.

Денков каза, че в Народното събрание трябва да влезе анкетна комисия, която да изчисти какво точно се е случило по време на протестите срещу БФС в четвъртък и кой носи отговорност за всяко конкретно действие.

„Кой е бил журналистите, кой е бил момичето, кой рита падналия човек на улицата, защо има полицаи без опознавателни знаци, защо има полицаи с маски, при положение че трябва да се знае кой кой е. Защо се казва, че не са имали информация за очаквани провокации и затова не са били със съответното снаряжение, след като непрекъснато виждаме във видеата тежко оборудвани полицаи“, попита премиерът.

Николай Денков коментира и твърденията на Калин Стоянов за натиск, оказван му от Кирил Петков.

„Ако е имало контакти от страна на Кирил Петков те винаги са били за това, че трябва да се свърши работата по отношение на предпазването от купуване и продаване на гласове. Никога по никакъв начин не е имало разговори от типа, че трябва да е печеливша една партия, а друга – губеща. Знам, че имаше няколко случая, в които министърът предлагаше хора, за които имаше сигнали, че има проблеми с тях и за някой от тях Кирил Петков е казал, че са неприемливи. Би било проблемно, ако Петков е искал преференции за една или друга партия - никога не съм чувал такова нещо“, посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и мерките, свързани с подкрепата на жертвите на агресия. За първи път е създаден Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, съобщи той.

„За първи път е създадена структура в МВР за подкрепа на жертвите от домашно насилие. За първи път е подписан на Меморандум за сътрудничество между Министерство на правосъдието, МВР и Националното общо за правна помощ, което позволява на всяка жертва на насилие да получи безплатна правна помощ“, каза Денков.

По думите му са създадени още два нови кризисни центъра, като така те стават 31 с общо 348 места за настаняване.