Единствената специализирана детска болница у нас - отново на протест. Това е третият пореден бунт на работещите там.

За час тази сутрин протестиращите блокираха движението по бул. „Акад. Иван Гешов”. До мерките се стигна след два поредни протеста, в които исканията им не са били чути.

Недоволството идва въпреки обещанията за падане на лимити за прием на малките пациенти. Лекарите смятат, че това само частично решаване на проблемите на болницата не развързва ръцете им за работа.

Те настояват болницата да получи специализиран статут с отделно финансиране, което не е зависимо само от Здравната каса. Искат и достойни заплати.

Липсата на медицински сестри е друг сериозен проблем на лечебното заведение. По думи на лекари с клинични пътеки не може да се намерят достатъчно пари, за да се поддържа сестринския персонал. В неонатологията сестрите са толкова малко, че през лятото може би ще се наложи да затворят цялото отделение, твърдят медици.

Предстоят още протести. Обмислят се и колективни оставки, ако исканията им не бъдат чути.

"От няколко дни в НЗОК има дискусия относно отпадането на ограниченията за приема на болни в нашите клиники. Но и по трите наши основни искания все още не са започнали дискусии. Искането за национален специален статут на болницата с оглед едно по-добро финансиране. Отпадането на лимитите в детското здравеопазване и финансовите ограничения, които имаме всеки месец. И разбира се дискусия относно възнагражденията на служителите в болницата", обясни един от лекарите в предаването "Тази сутрин".