Здравното министерство обмисля отпадане на лимитите за педиатрията. Мярката идва след протеста на столичните детски лекари. Днес те за втори път излязоха, за да заявят, че настояват за достойно заплащане и промяна на статута на лечебното заведение.

Снимка: bTV

Отпадане на лимитите за приема на малките пациенти и смяна на статута на болницата. Това са основните искания на педиатрите от лечебното заведение.

По този начин, според тях, те ще могат да работят и да се грижат адекватно за малките пациенти.

Миналата седмица здравният министър увери, че детска комплексна болница ще има и тя ще бъде изградена до две години.

Медиците не вярват, че това би могло да се случи, без да има разработени конкретни стъпки. А ако исканията им не бъдат чути, са готови и да подадат колективни оставки.

Медиците от педиатрията не вярват на обещаните срокове за построяване на национална детска болница.

Снимка: bTV

„Аз мисля, че няма разумен човек, който да вярва, че един скелет, който стои от тридесет години заровен, ще бъде възстановен, построен и достроен и оборудван и ще бъде готов да се насели със съдържание и живот”, коментира проф. Иван Литвиненко.

Отделението по диализа е единствено в страната. В него лимити няма, но няма и персонал. Има само три сестри, в предпенсионна възраст.

„Ние сме работили и ще работим, защото сме стари пушки парите не са основното нещо, на мен най-болно ми е, че този център няма да работи и тези деца не знам къде ще се диализират”, заяви доц. Полина Митева – началник на отделение по диализа.

Проблем с липса на сестри има по всички отделения. За да попълват дупките в графика от тази година, се налага да викат на работа бивши кадри на болницата, за да не бъдат затваряни цели отделения.

От здравното министерство заявиха, че на предстоящия Надзорен съвет на НЗОК ще бъде предложено отпадане на лимитите за педиатрията.

Следващият протест на медиците ще бъде на 10 май.