Пчелари в Плевенско излязоха на протест заради масовия мор на пчели. Те настояват за законодателни промени и ефективни наказания за земеделците, които пръскат културите  с пестициди.

Според пчеларите причината за измирането на пчелите е неспазването на законите и липсата на контрол върху собствениците на обработваеми площи и арендаторите, които обработват с пестициди посевите. Проблемът признаха и от дирекция “Животновъдство” към земеделското министерство, но уточниха, че той не е масов.

 “Първо да се спазват законите в тази държава. По закон няма право да се пръска при цъфтеж през деня... Има един куп препарати, които са забранени. Никой не спазва закона”, твърди Веселин Люцканов.

Снимка: btvnovinite.bg

“През последните месеци всичко е просто пред кошерите. Това са хората, които дават труда си ежедневно, които дават парите си ежедневно да поддържат и хранят тези малки гадинки, които са нашия живот”, заяви и друг пчелар от Плевен.

Според Силвия Василева, директор на Дирекция “Животновъдство” към земеделското министерство, наистина има проблем.

Тя поясни, че не е спазван периодът на уведомление или периодът, в който трябва да се извършва пръскане. По думите й  ще се вземат мерки от контролния орган.

Недоволство на заетите в бранша има в цялата страна. Съсловието подготвя и национален протест ако исканията им по места не бъдат чути.