Стопаните с отровени пчелни семейства обвиняват земеделците за вредите от пестициди. И настояват държавата да се намеси.

Зърнопроизводителите също отвърнаха на удара.

В стопанство с 300 кошера в Долна Митрополия една трета от пчелите са унищожени. По данни на Плевенския съюз на пчеларите общо пет хиляди пчелни семейства са  отровени в областта през последните дни вследствие на пръскане на земеделските посеви с опасни пестициди.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите отхвърлиха обвиненията, твърдят, че спазват правилата и че срещу тях се води целенасочена кампания.

След апела на пчеларите от няколко населени места, държавата започна проверка. Но първо от самите пчелари - дали се грижат добре за кошерите.

„Няма логика, нямам застраховка на пчелните семейства, за да кажем, че по някакъв начин ще ги убия, за да получа по някакъв начин застрахователна премия, нямам абсолютно нищо”, обяснява Ивайло Дочев – пчелар.

Снимка: btvnovinite.bg

Пчеларите продължават да настояват, че пчелите са отровени от пръскане на земеделски площи с пестициди без предупреждение.

В края на април пръскачки влезли посред бял ден в масивите със зърнени култури край Долна Митрополия, разказва Мирослав Маринов – друг пчелар.

Проби са взети и от пчелите, и от нивите.

„Смърт без причина няма, има някаква причина, остава министърът да каже, че аз съм си изморил пчелите и търся атракция, нямам нужда, погледнете ми ръцете какви са”, казва Мирослав.

Снимка: btvnovinite.bg

Стопанинът на площите отказа коментар. Асоциацията на зърнопроизводителите отрече третирането на земеделски площи да е причина за отровените пчели.

Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите в село Крушари, заяви че те искат електронна платформа, чрез която да информират пчеларите чрез електронни съобщения, когато решат да пръскат нивите.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато пчеларите в Долна Митрополия чакат резултати от пробите, за тотално изтребения пчелин в село Струпец е доказано отравяне с глифозат - вещество, което се използва срещу плевели вече 40 години и все още е разрешено. Напоследък има съмнения, че е по-токсичен, отколкото се предполага. Според експертите глифозатът е особено токсичен при влажно време.

Очаква се в събота в протеста на пчеларите от Плевен да се включат техни колеги от цялата страна.