Стотици пчелни семейства измират заради пестициди, с които пръскат земеделците.

За масов мор по пчелите предупреждават производители от цялата страна. Отровени са цели стопанства.

Пчеларите организират протести и настояват държавата да се намеси.

За семейство Дочеви от село Струпец загубата на над 170 кошера тази пролет е истинска катастрофа, равна на пет години труд и лишения.

Потърпевшите незабавно уведомяват Агенцията за безопасност на храните. И плащат от джоба си за изследвания. Независима лаборатория установява отравяне на пчелина с хербицид, с който се третират земеделските култури срещу плевели.

„Всичко загубихме, защото някой някъде нещо пръска и никой не го интересува. Сега оставаме на едно майчинство от 540 лева четири човека”, казва Мария Дочева.

Семейството има две деца, не ходили на почивка от години.

Наредбата за опазване на пчелите е категорична, че 3 дни  преди третиране на земеделски площи трябва да бъдат известени както собствениците на кошери в близост, така и кметовете на конкретното и на съседните села. Те от своя страна трябва да публикуват обяви.

„И миналата, и тая година нямаме уведомителни писма за третиране на земеделски земи”, твърди кметът на Струпец Пламен Лалов.

„За жалост ние сме държава с наредби на хартиен носител, територия на хартиен носител, без да защитава правата на абсолютно никой. Ще се изселваме в планините най-вероятно, точно като под турско робство”, коментира Ивайло Дочев.

Съвсем скоро семейството от Струпец очаквало да получи първата си евросубсидия. Това обаче няма да се случи. 

От Министерството на земеделието започват проверки.

Вижте повече във видеото!