За масов мор на пчелите предупреждават производители. Става въпрос за стотици пчелни семейства, които според тях са отровени. Пчеларите организират протести и настояват държавата да се намеси.

„Причината за това би могла да е различна и ние я търсим. Не бих казала обаче, че се касае за масов мор. Имаме единични сигнали – около 10-12. Става въпрос за село Струпец”, обясни в „Тази сутрин” Любина Донкова, началник отдел "Контрол на продукти за растителна защита и торове" в БАБХ.

Правят се изследвания както на пчелите, така и на растенията – взимат се проби дали е извършено третиране с продукти за растителна защита. Разпоредени са засилени проверки на територията на цялата страна, а не само в района на село Струпец.

„Има национален план за контрол върху употребата на продукти за растителна защита, както и регионални планове за всички 28 областни дирекции по безопасност на храните. Извършваме и извънредни проверки. Реагираме на абсолютно всички сигнали, подадени от пчеларите”, обясни Донкова.

Тя уточни, че лицата, които употребяват продукти за растителна защита, са длъжни лично да уведомят собствениците на пчелни семейства и кметовете, че територията се третира.

„Има обаче и случаи, в които това не се прави. Тогава се съставят актове и се налагат глоби. Тези лица попадат в графата „рискови” и при тях се извършват планови проверки”, коментира още експертът от БАБХ.

За физическо лице глобите са от 1800 до 2400 лв., а за юридически – от 2400 до 3600 лв.

На въпрос дали е възможно ГМО растения да са причината за смъртта на пчелите Донкова заяви, че не смята, че това е причината, тъй като в България отглеждането на ГМО организми е забранено. Глобата е 1 млн. лв.

„Нито един земеделски стопанин не би могъл да си позволи да отглежда ГМО у нас. То може да се съдържа в храни и фуражи, но в никакъв случай да се отглежда в България. Ако случайно се открие някакво ГМО, то ще е заради случайно замърсяване”, поясни Любина Донкова.