В условията на пандемия и строги ограничителни мерки има драстичен спад в обявите за нова работа. Това показват данните на консултантските компании и кариерните сайтове.

19% по-малко нови предложения за работа през миналия месец спрямо ноември, отчита една от водещите компании за подбор на персонал у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

В рамките на година пък обявите за търсене на нови служители са намалели с цели 44 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

С най-голям спад са обявите в секторите строителство, здравеопазване и производство. В отрасли като изкуство, търговия, хотелиерство, ресторантьорство, маркетинг - също има намаление.

На опашката пред бюрото по труда Виолета Качина се надява да намери работа на административна позиция. Разчита пазарът на труда да се раздвижи.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента периодът е след Нова година, след Коледа, след почивни дни е желателно малко по-натам в началото на пролетта, ще се раздвижи със сигурност“, смята Виолета.

Снимка: btvnovinite.bg

Конкуренцията сред кандидатите търсещи работа като Виолета е силна, отчитат компаниите за подбор на персонал. За да се стигне до интервю за работа, експертите съветват да има „адекватно описание на трудовия стаж и самите задължения като процеси, които са извършвали при предишните си работодатели“.

Добро образование, предишен опит и така наречените "меки умения" - възможност за комуникация и за справяне с конфликти, се ценят най-високо от работодателите. Очакванията обаче са, че бизнесът ще преодолява бавно ефектите от коронакризата, а това ще влияе и на пазара на труда.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бавно и трудно съживяване, връщане към предкризисните нива евентуално ще има чак в следващата година“, смята икономистът Румен Гълъбинов.

Прогнозите са, че сред най-търсените специалисти ще бъдат хората в ИТ индустрията и аутсорсинг компаниите. „Секторите производство постоянно наблюдават необходимост от квалифицирани кадри, както преди коронакризата, така и според мен, и моите колеги пак ще бъдат сектори, които отново ще търсят квалифициран персонал“, казва експертът.

След празниците с началото на година вече се наблюдава по-високо търсене на хора, отчитат още експертите.

  • COVID-19 продължава да настъпва: Болниците се готвят за ръст на хоспитализациите
  • В Плевен затягат мерките: Носенето на маска навън става задължително
  • В 15 области в страната е доказан британският вариант на COVID-19
  • В снимки: Годината на COVID-19 у нас (ГАЛЕРИЯ)
  • Кантарджиев: Ходът на пандемията обикаля 2 години, вероятно е да придобие сезонен характер
  • Рада Прокопова: Справихме със страха от вируса в годината на пандемията
  • 500 нови случая на коронавируса, около 16% са положителните тестове
  • За година пандемия: Десетки хиляди глоби и стотици присъди за неспазване на мерките
  • Година по-късно: Среща с лекарите, които първи у нас се сблъскаха с COVID-19
  • Математици с тревожен сценарий за епидемията с COVID-19, властите отричат