Пазарът на недвижими имоти започва да се стабилизира и цените постепено тръгват нагоре. Въпреки това брокерите очакват и тази година да има изгодни сделки - особено в по-големите градове

Брокерите очакват, че цените на имотите ще спрат да падат надолу, но това засега е само прогноза.

Статистиката показва, че през изминалата година жилищата са поевтинели, но незначително - средно с между 1 и 3 % - в различните райони на страната.Най-предпочитани са двустайните апартаменти, следвани от тристайните.

Средната цена, която българинът е готов да плати за квадратен метър в Столицата например е между 600 и 900 евро. Една четвърт от купувачите се интересуват от сметките за ток и парно, преди да купят апартамент - показват проучванията на брокери.

Борислава продава двустайно жилище в иделания център на София и като основно предимство посочва нииския разход за отопление.

„Средно сметките за електрическа енергия са около 40 лева. А сметките за парно са около 100 - 150 лева., като понякога се е случвало да бъдат връщани пари на наемателите”, обясни Борислава Борисова.

По изчисления на фирмите за недвижими имоти енергоефективните жилища могат да спестят голяма сума пари и затова са по-търсени.

„Тъй като вие знаете, че разликите могат да бъдат около 3 пъти, ако го изчислите като абсолютна сума за един срок от 25 г., за който българина средно притежава жилището си - разликата нараства до 40 хил. лева”, обясни тенденциите Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти

Борислава допълва, че като цяло често потенциални купувачи я питат долу горе колко са сметките за месец.

В столицата - липсата на гараж или място за паркиране пред жилището се оказва сериозен проблем и може да провали сключването на сделка.

„Определено е много важно, защото при нас има сериозен проблем с паркирането, въпреки че не се намираме в центъра”, обясни Петър Мечев.

„Наскоро един наш купувач взе едно жилище само защото притежаваше гараж и в квартала, в който той живее такъв липсваше и той каза: ок ще купя това жилище само защото има гараж”, даде пример Георги Павлов.
През миналата година цените на апартаментите в някои столични квартали като Редута и Люлин например са отбелязали ръст в цените. Причината - комбинацията между изгодна цена и все по-добра комуникативност.

И все пак покупката на жилище е сериозна инвестиция, която изисква голяма сума пари. Жилищата в момента са два пъти по-изгодни в сравнение с периода 2006 - 2008 година. Критерият е месечната вноска за кредита на база средномесечната заплата в страната.

Но риск винаги има и не случайно между 15 и 20 на сто от продавачите на жилищни имоти са именно хора, които не могат да обслужват кредитите си и са принудени да продават. Но дори и през 2013-та брокерите обещават изгодни сделки на добри цени