Ако ние трябва да продължим да работим само с ваксинирани служители и само с ваксинирани клиенти, на практика ще останем без посетители и от друга страна не смятаме, че това е правилно - точно ресторантьорският бизнес да плати цената за провалената ваксинационна кампания за момента. Това каза за bTV Павлин Петров, съпредседател но Българската асоциация на заведенията.

По отношение на новата заповед за COVID мерките, той заяви, че асоциацията не я приема нито като облекчение, нито като стимул:

„Тъй като знаете, че в България в момента много малък процент от обществото е ваксинирано и ние не искаме да бъдем бизнесът, който трябва да бъде предвиден, за да се стимулира ваксинацията, при положение, че не виждаме да има друг ясен план, по който да бъдат стимулирани хората да се ваксинират”.

Павлин Петров допълни, че, че те нямат правомощията да проверяват клиентите, които влизат в обектите.

„С тези сертификати ние не сме наясно какво трябва да проверяваме. Второ – няма как да намерим такъв специалист, който да се занимава изцяло с това. Нашата работа е клиентите да получат добро обслужване и добра храна. И Трето – за нас е изключително важно този план да бъде променен, защото се вижда, че той няма как да бъде приложен и да действа. Ако този план бъде приложен и трябва да действа, при нас ще напуснат масово служителите. Ние и без това всеки ден губим служители и ние ще отидем към фалит. Защото прилагането на този план значи ние да останем без нито една финансова, икономическа и социална мярка, а ще бъдем затворени при така създалата се ситуация. Затова за нас на първо място е много важно планът да бъде ревизиран“.