„Всяка армия е армия победителка, когато воюва за чиста и справедлива кауза, но най-вече когато има над себе си Божието благословение и Божията подкрепа и закрила. Защото Господ е "щит за всички, които се Нему уповават“. Това казва Негово светейшество патриарх Неофит в специално приветствие към нашите воини по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Днес е "ден на радост, на тържество и заслужена гордост, в който високо вдигнатите глави българските военнослужещи припомнят на всички нас, че българската армия е армия непобедима", допълва главата на Българската православна църква.

Негово светейшество отбелязва, че затова и „нашата света Православна църква винаги е имала в молитвите си не само воините, отдали живота си в изпълнение на своя дълг, но и тези, които продължават да вървят по техните стъпки, отдавайки силите и способностите си, готови да жертват дори и най-святото, което имат - живота си, за честта на Българската армия и за защитата на своя народ и държава. Израз и свидетелство за тази тясна връзка между Православната църква и армията на православна България е и това освещаване на знамената на бойната слава, при което молитвено изпросваме снизхождането на Божията благодат както над тези свидни за всички нас армейски светини, така и над всички онези, които и днес носят с чест и достойнство призванието и видимите знаци на войнството“.

„Да пазим свято примерите и заветите, оставени ни от нашите предци, като вървим неотклонно в техните стъпки и продължаваме да градим онази България - свободна и преуспяваща в Божията правда, за която те са отдавали силите и живота си“, призовава патриарх Неофит.