Първо заседание на служебния кабинет и на кризисния щаб за енергийните доставки. И двете заседания с обща тема - как да се осигури възможност за закупуване на втечнен газ до края на годината. 

Служебният премиер Гълъб Донев обяви, че министерствата на финансите и енергетиката утре ще изготвят план за финансовото стабилизиране на “Булгаргаз”. 

“За да е в състояние да плаща за реално договорените количества природен газ. В следващата седмица Министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на газ, за да бъде осигурено потреблението ни до края на отоплителния сезон”, каза Донев.

Работата на кризисния щаб за енергийните доставки ще продължи без почивен ден, каза още Донев, и допълни, че отговорността му като премиер е да търси варианти и да не създава илюзии.

“Няма да влизам в задочни политически дискусии, отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии. Правителството знае какво прави, няма нужда от външни консултантски услуги”, каза още той.

Междувременно бившият енергиен министър Александър Николов разясни, че правителството на Кирил Петков е сключило рамков договор с американска компания, който гарантира доставки на газ до края на годината.  

“При желание от наша страна отсрещната страна е задължена да изпълни предложената оферта. Това не е лист хартия, това е договор”, обясни Николов. 

По думите на Николов има договорен слот през Гърция за първия, от общо 7 карго кораба.

“Предстоят търгове в Гърция и на текущия министър му предложих контакти с бившия мой, тъй като  вече не съм с функция на министър и зам.-министъра в Турция да си проведат разговор”, каза той.

Николов изказа съжаление, че енергийният сектор в момента се превръща в - политическа дъвка.  

“Нека се разбере, че ресорът е изключително труден и не му е времето в момента да се използва като политическа бухалка или като разменна монета”, добави той. 

Бившият енергиен министър уточни, че кабинет е оставил две решения на министерството на финансите как с механизми на държавния бюджет “Булгаргаз” да купи всички кораби от американската компания.

Служебният кабинет днес разпредели и ресорите на своите заместници: Иван Демерджиев ще отговаря за отбраната, правосъдието и електронното управление, Христо Алексиев ще координира дейността в икономиката, иновациите, туризма, енергетиката и околната среда, под контрола на Лазар Лазаров ще бъдат образование, култура, спорт и здравеопазване, за Атанас Пеканов остава НСИ. Министър-председателят ще наблюдава лично спецслужбите, финансите и външната политика. 

Днес бе взето решение и за план-сметката за предсрочния вот на 2 октомври, държавата ще похарчи за организацията и провеждането 70,5 млн. лв.