70,5 млн. лева ще бъдат средствата, които ще бъдат разходвани за предсрочните парламентарни избори.

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на вота на 2 октомври.

Дейностите, които ще се финансират с тях, включват подготовка и отпечатване на избирателните списъци и бюлетини, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, логистиката около изборите и възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии.

Гласуването на 2 октомври ще се извършва чрез машини в секциите с над 300 избиратели. В тези с под 300 души в секция вотът ще е с хартиени бюлетини. В случай, че машина се повреди, гласуването в дадената секция ще се извършва също с хартиени бюлетини.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, както и при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще поеме координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите.