39 лева струва килограм български череши, а вносните - до 80 лева. Това показва проверката на bTV по столичните пазари. Защо цените са такива? Обясняват производители и търговци.

Намираме червения плод от Испания на цени от 50 до 80 лева за килограм. При появата на екипа на bTV търговецът маха цената. В съседство ги продават за 39 лева с етикет „български“.

И двете цени за Христо са непосилни. „Не смятам да закупувам череши на такава стойност“, казва той.
Кирил Добрев, който оглежда около 100 декара череши в кюстендилско обяснява високите цени с вноса. В сезона не очаква обаче покачване.

Снимка: bTV

„Тука сланата не можа да унищожи черешите, обаче след това не се опрашиха добре в резултат на неблагоприятното време и реколтата няма бъде много добра“, твърди той.

Казва, че производителите в региона намаляват, защото трудно покриват разходите си, а добър пазар на едро няма.

„Черешопроизводството без преработващи предприятия в района на кюстендилска област е неперспективно“, твърди Кирил Добрев.

От асоциацията на овощарите прогнозират по-ниски цени след средата на юни, когато се очаква по-масово предлагане на пазара.

„Реколтата тази година се очаква да е по-слаба заради студеното време в края на март и повредените цветове. Цените се очаква да са по-високи от миналата година“, категорични са от асоциацията на овощарите.

Снимка: bTV

Разходите за труд и по-скъпите препарати за защита тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно производство се очаква да стигнат до крайния клиент на цени между 6-10 лева за килограм, а с масовото предлагане цените вероятно ще паднат до 4-5 лева, прогнозират още от бранша.