Тази събота е празникът на черешата в Кюстендил. Пъстри щандове с продукти, направени от череши красят центъра на града.
Но зад отглеждането на този плод се крие много труд. Черешова градина е гордостта на Борислав Анев. Простира се на почти 40 декара площ в землището на село Таваличево.
„Отначало се плашехме, че няма да има, измръзнало, обаче сега виждаме, че е добре, даже е много добре, като количествено изражение е много добре“, споделя Борислав.
Всеки узрял плод тук е полят с много пот. Работата е тежка, а печалбата малка.
„Сега, в момента, е 90 ст. изкупната цена на фабриките“, казва овощарят.
За да не се стига до кражби и напрежение, полицейското присъствие в района е засилено. Органите на реда са направили и подвижни КПП-та.
„Отново от 8 до 20 ч. може да бъде извършвано брането в масивите. Жандармерията е с уреди за нощно виждане, проследяването е навсякъде. Пълен контрол“, съобщава кметът на Кюстендил Петър Паунов.
А под жаркото слънце Борислав ни разкрива дълго пазена тайна -коя е най-вкусната череша.
„Според мене най-вкусната череша е изядената, зрелата череша, она е най-вкусна“, смее се черешопрозиводителят.
Черешовата кампания тук ще продължи поне до края на лятото.