Специализирана полицейска операция за охрана на черешовите масиви стартира днес на територията на кюстендилска област, съобщава БГНЕС. Полицаите трябва да охраняват прибирането на черешовата реколта на от три общини – Кюстендил, Невестино и Бобов дол. 

В операцията участват близо 80 служители на Жандармерията и Гранична полиция. 

Снимка: БГНЕС

„Операцията е така организирана, че да има постоянно полицейско присъствие край черешовите масиви и пунктовете за изкупуването на продукцията“, обясни инспектор Васил Паргов – началник на сектор „Охранителна полиция“.

Пунктовете за събиране на реколтата към днешна дата са 26, но броят им непрекъснато се увеличава. Инспектор Паргов поясни, че кампанията закъснява и ще продължи до към 15 юли. 

„За миналата година няма констатирани нарушения при прибирането на черешовата реколта, конфискувани са на четири пъти минимални количества незаконно набрани череши под 20-на килограма“, категоричен беше инспектор Паргов.  

За прибирането на черешовата реколта ще бъдат изградени и две подвижни КПП-та, едното при с. Коняво, а второто в района на пътя с. Драговищица и ГКПП „Олтоманци“.