Тази година закъснява сезонът на черешите. Към края на седмицата ще започне беритбата на средната череша, обясни в предаването „Тази неделя“ Валентин Йовев- производител.
По думите му сега повече се търси по-дребната череша, която отива за преработка – за бонбони и коктейли. Най търсена не е най-едрата череша, отбеляза Йовев.
Тази година консумацията на пресни череши ще е ограничена, смята той, тай като заради пандемията от COVID-19 има по-малко туристи и по-малко хора по пазарите.
„Ако в момента ви предложат кюстендилска череша, не е от Кюстендил, защото тук още не са узрели плодовете“, категоричен беше той.
В града предстои да се проведе празник на черешата, който започва още на 26 юни, но официално се открива на 27.
Цената на плодовете ще е като миналогодишната, прогнозират производителите.