Първите българи, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибраха благополучно

МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите сънародници и техните семейства

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  07:40 ч. 05.10.2024 г.
 

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група българи, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от външното министерство.

МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите сънародници и членовете на техните семейства за своевременното им завръщане в България.

Установена е връзка с потърсилите съдействие, като се използват всички възможности за безопасното им прибиране, допълват от ведомството.

България е една от първите държави, които успяха да реагират бързо и да приберат своите граждани в нужда. С два полета на правителствения „Eърбъс“ до Бейрут, общо 169 наши сънародници, които са поискали помощ от държавата, успяха да се завърнат у нас от Ливан.

До новата ескалация на конфликта в Близкия изток се стигна след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала. На 27 септември Израел порази централния щаб на движението в Бейрут. Новината за смъртта на Насрала беше оповестена на 29 септември.

 

На 30 септември Израел обяви намеренията си да започне сухопътна операция срещу бази на групировката в Южен Ливан. Първите нападения бяха извършени в сутрешните часове на 1 октомври. Последва реакция от Иран. Часове по-късно Техеран изстреля близо 200 ракети срещу Израел, а Тел Авив заплаши с отговор.

Действията на отделните държави и групировки в района не успяват да прекъснат цикъла от атаки и последващи отмъщения на фона на призивите за деескалация и постигане на примирие.

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в ефира на bTV и в нашия онлайн репортаж:

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK