Училищният праг прекрачват хиляди деца в цялата страна. Днес се дава старт на учебната 2023/2024 година.

Звънецът днес удари в над 2300 училища. Общо 57 000 са първокласниците. Те, заедно с учителите и родителите си, празнуват. Дворовете на училищата са огласени от музика, танци и стихотворения.

Министърът на образованието поздрави учениците и заяви, че днешният ден е празник не само за работещите в сферата на образованието, а за обществото ни като цяло.

bTV проследи пътя на първокласниците от дома им до училището. Журналистите Диана Теодосиева и Йоанна Бончева разказват за първите им трепети.

Първокласникът Мартин вече прекрачи училищния праг - с вълнение още от рано сутринта той се подготвяше за първия учебен ден. „Да уча, да играя с приятели и всички да бъдем много задружни“, това очаква първолака Мартин Владимиров. Неговият баща Борис Владимиров смята, че „особено за по-малките деца е хубаво е да имат малко повече време за игра, защото прекалено много натоварване не им се отразява добре“.

На добър час и да му върви по вода, така родителите му го изпратиха. „Да е много здрав, да е щастлив, с лекота да му се случва всичко, да зачита учителите и да им благодари за това, на което ще го научат“, пожелава Христина Владимирова, която е майка на Мартин.

Вълнуващ е денят и за учителката на Мартин, която за първи път, ще бие училищния звънец. „Със сигурност има и доза притеснение, вълнувам се да видя децата в първи клас“, казва Анастасия Сарафова, която е класен ръководител на Мартин в 107 ОУ „Хан Крум“.

Първият урок, на който тя иска да научи децата е вяра и любов към училището. „Ще им кажа да вярват в себе си и да знаят, че това за тях ще бъде едно сигурно и хубаво място, в което те да идват с удоволствие и желание“, заяви още Анастасия Сарафова.

С най-силния си глас днес стихотворение рецитира и Николай. В двора на столичното 43-то училище бе засадено и дърво на знанието. Думи към учениците и от  министъра на образованието. „Честит първи учебен ден на всички. Това е празник на всички българи, празник на знанието, празник на светлината и стремежа към знание“, каза проф. Галин Цоков.