Първият  звънец за новата учебна година удари за около 60 000 първокласниците. Те са с 3000 по-малко в сравнение с миналата година, по информация на Министерството на образованието и науката.

14 000 са новоотпадналите деца от българската образователна система, съобщи тази сутрин пред bTV образователният министър Красимир Вълчев. По думите му това са основно деца, които са заминали с родителите си за чужбина.

Снимка: Ладислав Цветков

Новата учебна година беше тържествено открита в над 2300 училища в страната, около 50 обаче все още са в ремонт.

Снимка: Ладислав Цветков

Девето училище „Пейо Яворов” в Благоевград тази година няма първокласници. Според директора  Василка Величкова паралелка не е сформирана, защото всички деца в района са били неправомерно записани в други, по-отдалечени училища. През лятото от училището пуснаха съобщение във Фейсбук, че прекратяват приема на първолаци от ромски произход заради изчерпана квота.

„Има много училища в страната, които остават без първи клас, не сме щастливи от този факт, но нашата политика за десегрегация на училището ще продължи и ще трябва да продължим да търпим последствията от тази десегрегация. Надявам тази да е единствената ни нулева учебна година”, коментира Василка Величкова, директор на ОУ „Пейо Яворов”.

Снимка: Ладислав Цветков

След години на нулев прием и слаб интерес, Морското училище в Бургас започна учебната година с две нови паралелки. Надеждите на новият екип от учители да върнат старата слава на морските професии.      

„Догодина си поставяме за цел – три-четири паралелки, защото разбрах от Морска администрация, че има изключителен глад на кадри. Съвместно с капитаните Далечно плаване и капитаните ветерани на Бургас мисля, че ще отплаваме във вярната посока”, каза Христина Жабова - директор, ПГ Морско корабоводене и риболов „Св. Никола”.

Снимка: Ладислав Цветков


В русенското основно училище „Ангел Кънчев” цветя почти нямаше. Вместо тях, деца и родители даряваха за благотворителност – в полза на фондация "Александър Русев", която набира средства за изграждане на център за деца с увреждания.

 „В нашето училище се обучават 29 деца със СОП. Правим всичко за тяхната социализация, рехабилитация, работим с психолози, логопеди, но смятаме, че един такъв център, с плувен басейн, би бил страшно полезен, особено за 8-те ни деца, които са на индивидуална форма, по здравословни проблеми”, посочи Енчо Енчев, директор на ОУ „Ангел Кънчев”.

Снимка: btvnovinite.bg

Учителка в Мездра поведе своя първи клас с рокля в цветовете на националното знаме. Идеята за знамето-рокля според Таня не е кич, а символ на знанието и родолюбието, които училището трябва да възпитава у децата.

„Най-важното нещо е да я има България, а за да я има България, трябва да ги има нашите деца, да остават тук, да бъдат здрави, да бъдат успешни. Да живее България”, заяви Таня Йоловска, преподавател в ОУ „Христо Ботев”.

Първолаците в класа на Таня си пожелаха да станат полицаи, магазинери, учители, готвачи, но преди всичко – добри хора.