След празничния вторник училищата отново отварят врати. На места ваканцията бе по-дълга заради дезинфекцията, предизвикана от случаи на коронавирус сред учители и ученици.

Днес е и първият присъствен ден за учениците от столичното 107 ОУ „Хан Крум“. Школото беше едно от първите в началото на учебната година с установен случай на COVID-19 при учител.

4 паралелки бяха поставени под карантина, тъй като учителят им е преподавал. Положителната проба наложи и тестването на всички останали учители. Установени са нови два случая, които са без симптоми.

Карантина за още паралелки няма да има, тъй като двамата новозаразени преподаватели не са водили часове през последните 48 часа.

Директорът на училището Данко Калапиш обясни, че заразените учители са по музика, английски и физическо възпитание. По думите му при два от случаите не е имало контакт с ученици.

Той обясни, че след установяването на първия случай се свързва със свой колега директор, който дава контакт на лаборатория, която прави PCR тестове. Оттам идва и идеята за масово тестване на учителите в заведението.

Според директора карантинирани са 109 ученици, които през следващите две седмици ще продължат обучението си онлайн.

Във Варна беше извършена двудневна дезинфекция на Начално училище „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“. Днес децата са в класните стаи, а часовете преминават нормално. Карантинирана е една паралелка.

По думите на директора Стела Петрова децата са спокойни. Към момента няма информация за новозаразени ученици или учители. Тя смята, че не са необходими допълнителни мерки, но подчерта, че правилата ще бъдат припомнени на общо събрание.

„Първият учител беше установен преди 15 септември и той не е контактен. Вторият беше установен два дни след началото на учебната година. На 17 септември се почувства зле и веднага сигнализира. Състоянието им е сравнително добро. При единия има леки оплаквания“, обясни Петрова.

  • Кои маски ни защитават по-ефективно от зараза?
  • Какви са загубите по браншове два месеца след въвеждането на по-строги мерки у нас
  • Започна ваксинирането срещу COVID-19 в домовете за възрастни
  • Ген. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март
  • Мутафчийски: До края на 2021 г. ще разполагаме с 12 млн. ваксини
  • Фандъкова: 240 души от домове за възрастни са заявили желание да се ваксинират
  • Марешки: Ресторантите са по-безопасни от фитнесите и трябва да отворят
  • Ресторантьорите излизат на протест заради мерките срещу COVID-19
  • 827 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Част от заведенията са съгласни на отваряне от 1 март