След празничния вторник училищата отново отварят врати. На места ваканцията бе по-дълга заради дезинфекцията, предизвикана от случаи на коронавирус сред учители и ученици.

Днес е и първият присъствен ден за учениците от столичното 107 ОУ „Хан Крум“. Школото беше едно от първите в началото на учебната година с установен случай на COVID-19 при учител.

4 паралелки бяха поставени под карантина, тъй като учителят им е преподавал. Положителната проба наложи и тестването на всички останали учители. Установени са нови два случая, които са без симптоми.

Карантина за още паралелки няма да има, тъй като двамата новозаразени преподаватели не са водили часове през последните 48 часа.

Директорът на училището Данко Калапиш обясни, че заразените учители са по музика, английски и физическо възпитание. По думите му при два от случаите не е имало контакт с ученици.

Той обясни, че след установяването на първия случай се свързва със свой колега директор, който дава контакт на лаборатория, която прави PCR тестове. Оттам идва и идеята за масово тестване на учителите в заведението.

Според директора карантинирани са 109 ученици, които през следващите две седмици ще продължат обучението си онлайн.

Във Варна беше извършена двудневна дезинфекция на Начално училище „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“. Днес децата са в класните стаи, а часовете преминават нормално. Карантинирана е една паралелка.

По думите на директора Стела Петрова децата са спокойни. Към момента няма информация за новозаразени ученици или учители. Тя смята, че не са необходими допълнителни мерки, но подчерта, че правилата ще бъдат припомнени на общо събрание.

„Първият учител беше установен преди 15 септември и той не е контактен. Вторият беше установен два дни след началото на учебната година. На 17 септември се почувства зле и веднага сигнализира. Състоянието им е сравнително добро. При единия има леки оплаквания“, обясни Петрова.

  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!