От снощи влизането и излизането от Банско е забранено. За 14 дни курортът е под пълна карантина, след като ски учител от Троян и туристи от Израел се заразиха с коронавирус по време на ваканцията си там.

Снимка: btvnovinite.bg

Банско осъмна пусто. Хората са по домовете си, а улиците и центърът са празни. Чужди туристи бяха посрещнати от строг контрол на изхода на града. По последни данни в ранния следобед е започнало организирано извозване на туристите оттам.

Снимка: btvnovinite.bg

„Казаха: В 8 ч. ще дойде доктор, ще мери температурата и ще попълваме декларация, после ще ни пуснат, на база това, което каже доктора. Аз живея в Банско, а моя приятел е от Украйна, а в 11:00 ч. им е самолета, не знам мисля, че няма да успеем“, разказва руски гражданин.

„Тя е чуждестранна гражданка на Русия и има информация, че до 24 часа трябва да напусне., обаче сега и казват, че никой не може да напусне, а тя до 2 април и изтича визата“, разказва Светлана.

Снимка: btvnovinite.bg

Разноските по извънредния престой трябва да бъдат за сметка на бизнеса, казва кметът на Банско Иван Кадев.

„Туроператорите и хотелиерите да бъдат така добри, защото те не се съобразиха с нашите молби това нещо трябваше да бъде извършено миналата седмица. Те решиха, че това нещо може да продължава по време на криза“, заяви Кадев по телефона за bTV. 

Доставчици на хляб останаха в блокадата.

„Очакваме да ни дезинфекцират и да влезем в Банско да зареждаме магазините“, обяснява доставчик.

Снимка: btvnovinite.bg

Много магазини обаче останаха празни, а зрители ни показват снимки.

„Прибираме се от пазар, обаче мисията ни не е много успешна“, споделя жителка на Банско, която не е успяла да купи много продукти.

Масово хората спазват забраната за излизане без причина, като 86- годишната Дафина Клечорова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не се страхуваме от вирус, защото сме преживели мизерни години и това ще го преживеем. Мерки са вземени нормални, кметът ни е инструктирал за всичко и така ще спазваме решенията заповедта на всеки и като спазваме решенията, вирусо ще си бега“, казва Дафина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мислим, че мерките ще дадат успех, баба и дядо ви поздравяват, всичко е наред и се надяваме скоро тази криза да свърши и да няма повече болни“, казва внучката на Дафина.

Снимка: btvnovinite.bg

В ранния следобед едни от последните туристи се струпаха пред хотелите. С автобуси тръгнаха към летището.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 184 267 33 784 371 366 2 754 386
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 184 267 33 784 371 366
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer