Първата фаза на имунизацията срещу коронавируса у нас вече обхвана цялата страна. Общо ваксинираните от началото на кампанията в неделя са почти 3800.

През днешния ден са имунизирани над 2000 лекари, сестри и здравни работници на първа линия в борбата с пандемията.

Снимка: btvnovinite.bg

Към 17 ч. най-много са ваксинираните в Пловдив - над 200 души. Следва Варна.

По списък и в определен час започна ваксинирането на медиците и в старата българска столица. В район Велико Търново, който включва 5 области, първата фаза ще обхване 800 лица. В район Враца с 3 области ще бъдат имунизирани 250 души.

През ръцете на микробиолога д-р Антоанета Манахова на ден преминават десетки посявки. Немалка част от тях са на пациенти с COVID-19. Лекарката е една от първите в Търновската болница, заявили желание да се ваксинират.

"Колебание не съм имала. В края на краищата на 72 години човек трябва да помисли и за себе си. Иначе няма от какво да се спасим. Или ще отидем в реанимацията, или ще се лекуваме в COVID отделението. Спасението е това - имунизацията", казва д-р Манахова.

В белослатинската болница от район Враца имунизацията започна веднага след доставката на ваксините. Сред първите ваксинирани е доктор Стела Панчева от COVID отделението.

„Аз три месеца работя между COVID болни, чаках с нетърпение тази ваксина, защото и за мен е глътка спокойствие“, казва д-р Панчева.

Проучването за ефективността на ваксините обаче може да започне най-рано в края на февруари с идеята да бъдат обхванати хора от различни възрастови групи, казаха за bTV от здравното министерство.

Участието в проучването е доброволно, а изисквания към кандидатите към този момент няма.

Ако през дните до втората доза ваксинираният получи нежелана реакция, то трябва потърси личния си лекар. Ако се разболее, втората доза ще се отложи, докато оздравее. Желателно е и да не прекалява с употребата на алкохол.

Първата фаза от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще продължи и през януари. Тогава се очаква да бъдат доставени ваксини за всички медицински специалисти заявили желание да се имунизират.

  • За година пандемия: Десетки хиляди глоби и стотици присъди за неспазване на мерките
  • Година по-късно: Среща с лекарите, които първи у нас се сблъскаха с COVID-19
  • Математици с тревожен сценарий за епидемията с COVID-19, властите отричат
  • Кои бяха най-критичните моменти в годината на пандемията?
  • Ангелов: Ваксинацията върви с добро темпо, близо 60 000 са се записали
  • Богдан Кирилов: Не е проблем заразени с COVID-19 да се ваксинират
  • Възможни ли са на практика разрешените вече екскурзии?
  • Над 5600 души с COVID-19 са в болница
  • Правителствената помощ за музикантите не се приема еднозначно в гилдията
  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса