Полемиките за бюджета продължават. Водещите партии в парламента имат различни позиции за това дали той да бъде удължен, или да бъде приет нов бюджет за 2023 г.

"Много е опасно в моменти на предизборна кампания, каквито демонстрират партиите, да се структурира бюджет. За това е необходимо редовно правителство с ясен хоризонт", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Според него предложението на служебното правителство - текущият бюджет да бъде удължен до април 2023 г., е най-доброто решение.

"Промени в бюджета трябва да се направят след експертно обсъждане. Можеш да правиш предложения за повече ресурс в социалната политика, но трябва и обоснование за това. България трябва да има както стабилна социална политика, така и добри самолети", смята Дончев. 

От "Продължаваме промяната" имат друга позиция. Те излязоха с декларация, с която настояват Министерският съвет да внесе законопроект за бюджета.

„Нека си дадем сметка за още една опасност. Ако няма предвидимост за държавните пари, трудно ще получим финансиране от международните пазари. Или ако вземем, ще излезе скъпо! Има опасност и от намаляване на кредитния рейтинг на България. Тогава как ще изпълним решението на Народното събрание за въвеждане на еврото? Настояваме Министерският съвет да си свърши работата! Финансовото министерство съобщи, че има три подготвени проекта за бюджет за догодина. Призоваваме ги да внесат поне един от тях“, призовава втората политическа сила в парламента.

"Настояваме Министерският съвет да си свърши работата! Финансовото министерство съобщи, че има три подготвени проекта за бюджет за догодина. Призоваваме ги да внесат поне един от тях", заяви Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

От БСП също искат нов бюджет. Според тях предложението за удължаване на настоящия бюджет води до обедняване на населението и няма как в социална криза да се купуват нови машини "Грипен".

„Всяка партия има право да предложи социален пакет и да намери решение за финансовата стабилност на страната. За нас е важно повишаване на заплатите, както и да се осигурят помощи на най-уязвимите хора от населението. Ние няма как да се откажем и от понятието за енергийна бедност”, подчерта Корнелия Нинова.

Тя посочи, че на председателски съвет всички политически групи са се съгласили за допълнения в бюджета, което ще гарантира повече социални помощи в него.

Нинова подчерта обаче още, че дори БСП да се разбере по промени в бюджета с ГЕРБ и ДПС, няма да подкрепи тяхно правителство.

В парламента днес имаш редица обструкции, както и взаимни обвинения в опит да се бламира заседанието.

"Направо да отпаднат всички точки и да си отиваме вкъщи. Тук се правят упражнения с други цели", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Накрая се стигна и до взаимни обвинения и нападки за новия правилник на парламента. И по-специално - кой и как проваля или осигурява кворума.

"Падането на кворума е процедура, ползвана от малките партии като "Възраждане". Дано си останете малка партия", каза Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"И предишният, и сегашният парламент ни се молехте да осигуряваме кворума и ние сме ви го осигурявали. Молехте ни да не влизаме в зала за вота на недоверие за вашето престъпно правителство", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

Скандал отново имаше и за ръководството на комисиите. Три от тях все още нямат председател и не работят.