Парламентът се събира следобед на извънредно заседание, за да изслуша служебния премиер Димитър Главчев за резолюцията на ООН за Сребреница и да обсъди проекторешение за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

Заседанието е насрочено от зам.-председателя на парламента Росица Кирова по настояване на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

В петък от партията внесоха искане в деловодството на Народното събрание за извънредно заседание на депутатите по две теми, а предложението им бе то да е на 5 юни. 

Едната тема е изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

В публикувания дневен ред на извънредното заседание е и обсъждане на проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции при незаплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти. 

Конституцията предвижда възможност да бъде свикано заседание на Народно събрание по искане на една пета от народните представители. Правилникът на парламента казва, че председателят е длъжен да насрочи заседание не по-късно от седем дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.

Парламентарната група на БСП за България няма да участва в извънредното заседание на парламента, заяви вчера на извънреден брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Причината е, че няма да бъдат част от дневния редточките, свързани с това България да не изпраща войски в Украйна и предоставената българска военна техника да не се използва за обстрелване на цели на територията на Русия.

Народните представители от „Възраждане“ също няма да присъстват на извънредното заседание на Народното събрание, заяви в петък Костадин Костадинов в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията.

Призоваваме заседанието да не се състои, а народните представители със съвест да не влязат залата, допълни той.

След извънредното заседание на Народното събрание и изслушването на министри ще се проведе извънредна среща и при изпълнителната власт. Служебният премиер събира ресорните министри в Министерския съвет по темата за изграждането на Националната детска болница.