„Групата на БСП няма да отиде на извънредно заседание утре в Народното събрание. Росица Кирова, тоест ГЕРБ, отказа да вкара нашите две точки като част от дневния ред“. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ точките са свързани с това България да не изпраща войски в Украйна и предоставената българска военна техника да не се използва за обстрелване на цели на територията на Русия.

„Поради това ние ще бойкотираме това заседание, докато нашите две точки не бъдат разгледани", каза Корнелия Нинова. По думите ѝ това са едни от най-важните въпроси, които в момента притесняват хората. 

„Кой си ти, служебен министър за два месеца Запрянов, че еднолично да заявяваш Украйна да прави каквото реши с предоставеното от България въоръжение и техника? Единственият орган, който може да решава тези въпроси, е Народното събрание, а служебният кабинет да организира изборите", заяви Нинова относно изказването на служебния министър на отбраната, че Украйна може да използва вече предоставената от нас помощ както намери за добре.

„Няма да се явим на това заседание, докато нашите точки не бъдат внесени”, категорична бе Нинова.

Според нея останалите две точки не са належащи, за да се прекъсва предизборната кампания и да се провеждат извънредни заседания.

В неделя ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание от 15:00 ч. Парламентът ще обсъди казуса със заплатите в здравеопазването и ще изслуша премиера Димитър Главчев за позицията на България относно резолюцията на ООН за Сребреница, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

Преди дни беше разпространената грама, подписана от Главчев, който е и външен министър, до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева. Грмата е получена на 23 май и предвижда промяна на позицията на България по отношение на резолюцията за Сребреница.

Според документи, изнесени в онлайн изданието „Бърд“, Димитър Главчев е наредил на българския посланик да гласува „въздържал се“ за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.