Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса и този за общественото осигуряване за догодина. Повече пари и за здраве и за социални разходи са заложени за догодина.

Въпреки това опозицията е категорична – проблемите и в двете системи ще останат.

В Бюджета на общественото осигуряване за 2020 г. са заложени разходи от 12,5 милиарда лева. Предвижда се пенсиите да се увеличат със 6,7% от юли, минимална пенсия – 234 лева, а средната – 412 лева.

Замразеният размер на обезщетенията за майчинство и за безработица, въпреки по-високите доходи, беше основен акцент в критиката на опозицията. От БСП определиха пенсиите като неадекватни и настояват за преизчисляването им.

„В парадоксалната ситуация сме правителството да определи 363 лв. праг на бедност за догодина и същото правителство да определи минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 234 лв.”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Вие сте царе на дефицитите и на фалитите. Когато ние поехме управлението през 2009 г., пенсионният фонд беше с огромен дефицит”, каза Светла Найденова от ГЕРБ.

„Ножицата между т.нар. стари и нови пенсии продължава да се разтваря. Генерират бедност”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Лидерът на Обединени патриоти Валери Симеонов съобщи, че в момента водят разговори с ГЕРБ за увеличение на пенсиите.

„Размерът на актуализацията надхвърля заложения процент в тригодишната прогноза, който беше 5,3%”, заяви социалният министър Бисер Петков.

 4,7 млрд лева са заложените разходи в бюджета на НЗОК за 2020 г., което е с почти 400 млн. лв. повече отколкото тази година. Опозицията обаче беше категорична – проблемите в системата остават.

„Вие имате ли представа, че няма базови медикаменти за онкотерапия”, пита Георги Михайлов от БСП.

„Нов бюджет, стари и затлачени проблеми. И няма сякаш надежда и с този бюджет през тази година това да бъде решено, коментира Нигяр Джафер от ДПС.

„Така предложеният бюджет от НЗОК за 2020 г. ще гарантира устойчивост на здравната система”, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

На упреците, че твърде много пари се наливат в болниците, а много от пациентите биха могли да се лекуват извън тях здравният министър отговори така:

„В същото време се обаждаме или на управителя, или на председателя на Надзорния съвет, или на мен много хора от тази зала – Ако обичаш, увеличи лимита на тази болница, за този месец, до края на годината”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Според здравния министър смяната на модела в здравеопазването ще се случи през 2021 г. и тя няма как да се вижда в бюджета за догодина.

На фона на дебата по бюджета Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди как България през 2030 г. да стане страна с висок жизнен стандарт и конкуретоспособна икономика.

Демографски подем, намаляване на неравенствата и технологична трансформация е пътят към постигането на тази цел, според програмата на правителството.

Хората в риск от бедност трябва да намалеят до 18 на сто, високотехнологичният износ да нарасне до 15%.

Според профсъюзите и работодателите по проекта са нужни промени с по-конректни мерки. Утре депутатите продължават с разглеждането на републиканския бюджет.