Край на монопола на Националната здравноосигурителна каса – това е залегнало в предложенията на ресорния министър за новия здравноосигурителен модел.

Размерът на здравната вноска остава 8%. Тя ще покрива основен пакет медицински дейности – за всичко извън него ще се плаща кеш или чрез доброволно застраховане.

Снимка: btvnovinite.bg

За здравнотоосигуряване на българите, НЗОК ще се конкурира наравно с частни здравни фондове.

Предвижда се и важен критерий – за да получи лиценз, частният здравен фонд трябва да набере над 500 хил. осигурени лица. За всичко извън пакета ще се плаща кеш или чрез застраховка.

До края на годината здравното министерство и съсловните организации ще остойностят дейностите по основния пакет.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма да има допълнителен пакет. Всичко, което е извън основния – ще се плаща кеш, но легално определени чрез доброволно осигуряване”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ако здравноосигуреният не посочи къде иска да бъде осигурен, ще остане в Здравната каса. Фондовете няма да имат право да правят подбор на осигурените. Парите, които ще постъпват при тях ще се изчисляват върху осреднен размер на здравната вноска, който ще се умножава по броя на осигурените. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази здравна вноска от 8%, която в момента влиза цялата в системата, при новата система ще влязат по-малко пари, защото трябва да се заделят средства, които няма да се харчат в Национален гаранционен фонд, за да може да се покрият евентуални фалити на тези компании”, посочи бившият ресорен министър Мими Виткова.

„Българинът доплаща най-много от европейците от джоба си за здравеопазване. За лекарства, но и не само за лекарства. Този модел, който ни се предлага, казвам го директно, е за богати нации. Българският народ не е от тези и никакви доплащания от този сорт няма да гарантират здраве за голяма част от нацията”, коментира д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

В случай на фалит здравноосигуреният ще може да се запише в друг фонд. До края на годината министерството и съсловните организации ще остойностят дейностите в основния пакет. Според опозицията предложеният модел е грешен.

„Знаете колко болници са пред фалит и непрекъснато, на парче даваме някой лев, за да закрепим тези болници (..) Мога да ви дам пример с Видин – частният фонд ще сключи ли договор с болницата във Видин, а и тя е единствената болница в общината. И ако няма договор какво правят тогава пациентите”, коментира Анелия Клисарова от БСП.

Това е вторият модел за реформа, представен от здравния министър. Миналата година той предложи два варианта – пълна демонополизация на Здравната каса и конкурирането ѝ с частни застрахователи. И вторият – гарантиране на основен пакет от медицински дености в Здравната каса, а всичко извън основния пакет да бъде осигурявано чрез задължително и доброволно застраховане.

Докато политиците търсят нов вариант за здравно осигуряване – медици от ямболската болница заплашиха с колективна оставка заради ниски заплати. Санитарки, медицински сестри и лекари дадоха на ръководстовто на болницата срок до 1 август да реши финансовия проблем.