Експерти предупреждават, че медицинските услуги по Каса може да бъдат ограничени. Вчера министърът на здравеопазването представи предложението си за реформа в здравното осигуряване.

При нея задължителната здравна осигуровка остава в същия размер от 8%. За нея Касата ще се конкурира равнопоставено с частни фондове.

В момента от здравни осигуровки в Касата постъпват над 4 милиарда и 200 милиона лева.

Над 700 хиляди българи обаче не могат да бъдат принудени да плащат здравни осигуровки.

В момента Министерството на здравеопазването плаща частично за тях – например, за спешна медицинска помощ, интензивно лечение, раждане.

В общинската болница в Чирпан лекуват пациенти от труднодостъпни райони от две общини – Чирпанска и Братя Даскалови. От години Христо Иванов е с влошено здраве. Не е доволен от здравната система у нас, но не вярва, че частните фондове ще я променят към по-добро.

В болницата гледат с недоверие на уверенията, че здравеопазването ще се подобри.

„Отражението върху болниците, като тази, която управлявам, би било апокалиптично. В смисъл такъв, че фондовете, така предполагам, но те ще избират с кого да сключат договор”, каза д-р Неделчо Тотев.

Застрахователи одобряват демонополизация на Касата при запазване на принципа на солидарност. Признават, че не биха сключили договор с всяка болница.

„Има ли смисъл един пациент да преминава през 5 лечебни заведения, за да се стигне до точката, където човекът реално да бъде лекуван. Отговорът е не”, заяви Светла Несторова.

Общопрактикуващите лекари засега не са запознати каква част от лечението, което предлагат, ще попадне в основния пакет.

Д-р Брънзалов има 2000 пациенти и се пита как ще продължи да ги лекува, ако изберат застрахователи, които не сключат договор с него.

„Трябва да има остойностяване на лекарския труд, независимо на какво ниво е. Защото аз не искам утре да дойде един застраховател и да ми каже твоят труд струва 5 лева”, обясни д-р Николай Брънзалов.

До края на годината министерството и съсловните организации ще определят какво ще включва основният пакет и колко ще струва. Сега всички вноски, които се събират от задължително здравно осигуряване, влизат в Националната здравна каса.

За всичко извън здравния пакет ще плащаме кеш или с доброволно осигуряване. Засега няма точна дата за въвеждане на реформата.