Парламентът откри нова процедура за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН, против гласувах от БСП и „Възраждане“.

То предвижда предложения за кандидати за управител на Здравната каса да могат да се правят от парламентарните групи в тридневен срок от приемането на правилата.

Приемането на процедурни правила е необходимо във връзка с приетото от Народното събрание на 13 януари тази година решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, припомня БТА.

Съгласно Закона за здравното осигуряване нов управител на НЗОК се избира от парламента в срок не по-дълъг от шест месеца от предсрочното прекратяване на мандата на управителя, като в конкретния случай този срок е изтекъл на 12 юли.

Първата процедура за избор на нов управител се провали. Първоначално кандидатурите бяха три. После от „Възраждане“ оттеглиха своя кандидат – Тодор Хинов, а непосредствено преди гласуването в парламента на 11 юли предложената от ГЕРБ-СДС Иванка Динева отказа да участва в процедурата. Така единствен кандидат остана проф. Жени Стайкова, издигната от БСП, която не беше подкрепена при гласуване в пленарната зала.