Енергийният регулатор няма да позволи рязко повишаване на цените на парното и на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите. Този ангажимент пое пред депутатите председателя на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Исканията на различните топлофикационни дружества са за поскъпване на топлоенергията от средата на годината - от 6 до 140 процента. Окончателното решение ще се вземе на 1 юли.

НС изслуша КЕВР относно утвърждаването на нови цени на електрическата и топлинната енергия за ценовия период от 1 юли до 30 юни 2022 г., както и предстоящото разглеждане и утвърждаване на нови бизнес планове на ВиК операторите и образуване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги за следващите 5 години.

Преди това депутатите бяха в почивка, докато заседаваше председателският съвет относно дневния ред.

Лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова посочи, че са поискали днешното изслушване на КЕВР заради огромната тревога и притеснение и у българските граждани, и у народни представители, от предстоящото увеличение на парното и на тока. Тя отбеляза, че най-високото увеличение, което е поискано, е в размер на 138 процента за "Топлофикация Габрово".

В досегашната си работа КЕВР не даде ясен знак, че е в състояние да осигурява баланс между интересите на енергийните дружества и на българските потребители, коментира Манолова.

Тя отбеляза, че предстоящото решение ще важи за цяла една календарна година.

Иван Иванов отговаря 

Няма да позволим рязко повишаване на цената на природния газ, нито на електроенергията и топлоенергията, каза от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов по време на изслушването си в парламента.

"Българските граждани могат да са спокойни, че интересите им ще бъдат защитени", подчерта още той.

Иванов обясни, че всяка година Комисията, след като събере всички заявления за дружествата, те подлежат на щателен и критичен анализ от страна на експертите в комисията.

"В края на месец май Комисията провежда заседание, на което приема доклада, свързан с цените. Приемат се четири доклада по различните сектори. Оттам нататък през целия месец юни се провеждат публични заседания", допълни председателят на КЕВР.

По думите му накрая на 1 юли всяка година КЕВР излиза със своите решения.

"Представихме своето критично становище за Закона за ВиК, но не се стигна до фаза, в която то да бъде взето предвид", заяви още председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране в отговор на въпрос на депутата от БСП Манол Генов за Закона за ВиК услугите.

Генов коментира, че законът не е решавал проблемите със социалната поносимост.

"Там разговорите бяха, че ще се даде възможност за две тарифи. На бедния - държавата да му поеме разходите в размер, който е необходим за съществуването на човешкия индивид. Да има втора тарифа - който потребява повече, да плаща повече. Всичко това остана мечта. Не знам кога ще се случи", каза депутатът от БСП.

"КЕВР отчиташе всички плюсове и минуси в този нов закон и представи своето критично становище към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Не се стигна до фаза, в която това становище да бъде взето предвид", обясни Иванов.

Той коментира и темата за бизнес плановете на ВиК дружествата. Според него дружествата могат да подготвят и да депозират в комисията бизнес плановете до 30 юни. "Не трябва да се прави паралел между сроковете и начина, по който бяха представени бизнес плановете през първия период с този, който предстои, защото вече има натрупан опит от ВиК операторите и считам, че те ще се справят", заяви още Иван Иванов.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че  енергетиката се промяна в целия свят.

"Въглищните централи и мините за добив на въглища, ще изпитват все по-големи затруднения. Ние трябва да направим така, че допълнително да модернизираме нашата енергетика", заяви още Делян Добрев.

Той обясни и защо ГЕРБ-СДС не са задали въпроси към представителите на КЕВР.

"Считаме, че мястото на тези въпроси е в парламентарните комисии. В миналия парламент имаше специална комисия, която да наблюдава дейността на КЕВР. Въпросите трябва да се задават внимателно, защото комисията е независима", каза Добрев.