Парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ „Белене“ или наличното оборудване да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов за приоритетите на страната ни в областта на ядрената енергетика. 

В края на миналия месец премиерът Бойко Борисов обяви, че платеното вече оборудване, на стойност 1,3 млрд. лв., за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. 

Енергийният министър изтъкна, че в Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата е посочено, че на България ще са необходими в следващите години 2000 мегавата базова ядрена мощност. 

„В момента работна група изготвя правен и финансово-икономически анализ, за да се види какво би могло да бъде структурирането на един такъв проект. След като бъде готов този анализ, окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от парламента“, каза ресорният министър, цитирана от БТА.

Тя допълни, че след решението на Народното събрание от 2018 г. за изграждане на АЕЦ „Белене“, през 2019 г. са настъпили нови факти и обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Изготвен доклад е показал, че няма техническа пречка наличното оборудване на АЕЦ „Белене“ да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!