Комисията по отбрана към Народното събрание одобри на второ четене военната помощ за Украйна. Депутатите от комисията одобриха законопроекта за ратифициране на Споразумението между нашата страна и Украйна за предоставянето на безвъзмездна помощ.

Става въпрос за въоръжения, техника и боеприпаси. Какво точно не се казва, защото е класифицирана информация.

Заседанието премина без напрежение, за разлика от гласуването в петък на първо четене в пленарната зала, което доведе дори до изключването на депутат от групата на БСП – Явор Божанков.

В спокоен тон парламентарната комисия по отбрана даде още една зелена светлина за военната помощ за Украйна и така на второ четене депутатите се съгласиха да изпратим въоръжение, техника и боеприпаси. Пълният списък обаче остава в тайна.

„Ще има със сигурност резултат, тъй като основната част, която се предвижда да бъде предоставена, е за защита на населението и на обектите от въздушни атаки“, заяви Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана към НС.

„Въоръжението, което се предоставя, е в две насоки – с два списъка. Първият списък, който е големият по обем, е директно предоставяне на Украйна и вторият списък е за тренировъчната мисия“, обясни военният министър Димитър Стоянов.

Това няма да отслаби отбранителните способности на нашата страна, увери още министърът на отбраната.

„Заплаха към реално въвличане в конфликта няма, но рисковете си остават“, допълни Димитър Стоянов.

Още една тема беляза днешния пленарен ден. От БСП поискаха да разберат как държавата ще подсигури строителството на магистралите ни и важните транспортни коридори.

Отговорът дойде, както пред депутатите, така и в кулоарите на парламента. Според регионалния министър страната ни е "магистрално бедна".

„Ние в момента имаме построени около 800 км магистрали, а на нас са ни необходими поне 2000 км. Тоест имаме около 1200 км магистрали. За две-трети от тях няма и проекти“, каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков.