Централната избирателна комисия обяви финала на изборите. Избраните от две листи са посочили от кой мандат влизат, ясно е и разместването според преференциите. Предстои решението на ЦИК да бъде обнародвано в Държавен вестник.

На ход е президентът. Държавният глава предстои да насрочи дата за първо заседание на 45-ото Народно събрание, където новите 240 народни представители да положат клетва.

Централната избирателна комисия постави точката на изборите със специална пресконференция. Нейният председател обяви, че независимо от пандемията и трудностите, изборите са проведени според нормите и законите на страната. Вече е готов поименният списък на всички 240 народни представители.

Днес окончателно стана ясно, че общо 14 избрани за депутати се отказват и не желаят да влязат в 45-я парламент.

24 -ма са били избрани от две места и посочиха от кой район ще ни представляват, а сигналите и жалбите в изборния процес са били 400.

Централната избирателна комисия обяви окончателно кои депутати от кои райони влизат в следващия парламент и отчете сложността на вота.

Комисията призна, че случаят с неработещите машини във Велико Търново ги е изправил на косъм от провал.

Според изборната администрация този вот ще се запомни и с масовото гласуване на българите зад граница.

„Никога не е имало толкова комисии и общности гласували зад граница“, каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров. 

Сега предстои ЦИК да се погрижи за машините, да ги съхрани за следващ вот, а след като решението, с което днес обявиха изборите за проведени бъде публикувано в Държавен вестник, на ход е президентът, който трябва да свика новото Народно събрание.