Развръзката на парламентарния вот е налице. На брифинг Централната избирателна комисия обяви финала на изборите.

Окончателно е ясен съставът на 45-ия парламент. 24-мата, избрани за народни представители от две листи, вече са посочили с кой мандат влизат в Народното събрание. Ясно е и разместването според преференциите.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои решението на ЦИК да бъде обнародвано в „Държавен вестник“. След това на ход е президентът, който трябва да свика Народното събрание.

Централната избирателна комисия обяви окончателно кои депутати от кои райони влизат в следващия парламент и отчете сложността на вота.

„Независимо от появилите се съмнения и нагласи в обществото, появили са заради тежката епидемиологична обстановка в страната заради пандемията пандемията, сложните изборни книги, ние изпълнихме нашите правомощия и задължения по изборния кодекс“, заяви председат5елят на ЦИК Александър Андреев. 

Комисията признава и за пропуските в проведените избори.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имахме неблагополучия във Велико Търново и ако гласувахме само с машини, тези избори щяха да бъдат касирани“, каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Вотът ще се запомни и с мащабното гласуване на българите зад граница, отчитат още от изборната администрация. „Никога не е имало толкова комисии и никога не е било толкова масово гласуването“, отбеляза Димитров.

ЦИК обяви, че ще направи подробен анализ на изборите, на базата на който може да се мисли за промени в законодателството.