Вероятно стърчаща от земята релса е пробила една от дерайлиралите цистерни в Хитрино. Това заяви за bTV Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”, фирмата собственик на цистерните.

Според прокуратурата причина за инцидента, отнел 7 живота, е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата – 78 км/ч при разрешена 40 км/ч.

Според паралелно разследване на фирмата собственик обаче причина за дерайлирането може да е недобре заключената стрелка.

Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”, показа снимка на добре прибрана стрелка, където езикът е плътно към релсата, както и снимка на стрелката на въпросния коловоз, където е станал инцидента от 10-ти.

Според него, дори ако влакът се е движил със скорост от 40 км/ч, а не 78 км/ч, при недобре заключена стрелка е възможно дерайлиране.

По думите му е имало доста стърчащи от земята релси, които буквално са срязали цистерната.

По случая се изготвят още няколко експертизи, които ще внесат яснота за причините за тежкия инцидент, взел жертви и разрушил десетки домове.

Есклузивни кадри, с които bTV разполага, показват гарата в Хитрино секунди преди взрива.

На клипа се вижда как влакът влиза с висока скорост на гара Хитрино. Между петия и шестия вагон се виждат искри, следва и дерайлирането на вагоните.

От прокуратурата на този етап отказаха изявления. Заявиха, че се прави видеотехническа експертиза на кадрите от охранителната камера. Разследването напредва, но е необходимо време, защото се очакват резултатите от още няколко ключови експертизи, а техният анализ ще даде отговор защо се стигна до трагедията.