След репортажа на bTV Новините за онкоболно момче, което не може да получи нужното му лечение, частна болница реши да дари на друга медикаментите.

Специално изследване е показало, че за 20-годишния Димитър е нужна комбинация от лекарства. Те обаче са предназначени за друг вид рак, не и за неговия, а това прави невъзможно лечението му с тях в България с публични средства.

Историята на 20-годишния Димитър Щилиянов, който е настанен в пловдивската болница "Свети Георги" трогна мнозина. Случаят му е изключително сложен – момчето, лекарите, институциите, всички са в "Параграф 22".

Нужните лекарства ги има, но са за друг рак, а използването им "офлейбъл" , т.е. извън признатото предзначение, в България не е уредено.

След като разказахме историята, се намери кой да дари лекарствата. Сега се чакат властите да намерят начин да позволят лечението с тях.

Димитър е със "Сарком на Юинг" – това е вид рак на костите. След рецидив в гръбначния стълб, момчето е оперирано и настанено в пловдивската университетска болница "Свети Георги".

"За 3 дни тотално ми изключиха краката и… малко плашещо беше", сподели Димитър.

Лекарите изпращат хистологичен материал в чужбина, където правят специално изследване – геномен профил.

Снимка: btvnovinite.bg

Професор Радка Аргирова обяснява, че то установява върху кои гени да се въздейства и има ли лекарство за това.

"То цели – затова се казва "прицелна терапия" или "таргетна терапия", то цели точно там, където е изменението, а не въобще, не въобще терапия", обясни проф. Радка Аргирова.

В случая на Димитър се установява, че съществуват "прицелни лекарства" за неговия тумор.

Проблемът е, че са предназначени за друг вид рак, а използването им извън признатото предназначение у нас не е уредено. В същото време състоянието на Димитър не позволява той да замине за чужбина.

"За една майка, която се бори за живота на детето си, това е абсолютен кошмар", каза Станимира Славова, майка на Димитър.

Дори да се позволи използването на лекарствата, те са скъпи. След излъчването на репортажа, частна болница реши да дари количества на държавната и така да помогне.

"Съвсем естествено е когато става въпрос за човешки живот, ние да се помъчим да влезем в контакт с колегите и да помогнем с каквото можем", заяви д-р Явор Дренски, представител на ръководството на МБАЛ "Уни Хоспитал".

Държавната болницата, в която е настанен Димитър, изпрати писмо до здравното министерство, в което моли за указания как да действа.

Писмото е изпратено до здравното министерство днес и може би това е причината оттам да ни отговарят, че не е входирано при тях. От ведомството напомнят, че са предложили законодателни промени, които да уредят използването на лекарства извън предназначението им, когато липсва алтернатива и са налице достатъчно научни основания.

Проблемът обаче е, че Димитър няма време да чака промените в закона. В случая се намеси и омбудсманът Дияна Ковачева. В съобщение до медиите тя казва, че е получила уверенията на министерството, че необходимите действия по казуса ще бъдат предприети най-късно до края на месеца.