Майка призовава за законови промени, които да регламентират „прицелните” терапии. Причината е, че след генетично изследване на онкоболния ѝ син Димитър в Германия –  медици му предписват комбинация от лекарства, предназначени за друг тип рак. У нас обаче приемът им извън признатото предназначение, не е уредено.

„Димитър в момента се лекува –  прилагаме химиотерапия след операцията, която беше на втори август. В момента е добре, но имаме нужда от тези лекарства, установени на база на генетичното изследване в Германия”, допълни майката Славова.

По думите на д-р Хасан Бурнусузов от УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив, момчето е в стабилно състояние. 

„Става дума за един доста сложен случай – четвърти стадий. Първоначално при него беше постигната ремисия със стандартната химиотерапия, но много бързо туморът рецидивира при него. В последствие се наложиха и операции”, поясни медикът.

Според д-р Бурнусузов това е нов вид персонализирана медицина – за конкретен пациент и случай. Той допълни, че необходимите за Димитър лекарства са регистрирани в България, но те са за различна диагноза.

„Туморът на Димитър би се повлиял и би бил чувствителен при лечение с тези медикаменти, на база на молекулярно-генетично изследване”, допълни той.

Майката на момчето каза още, че от Националната здравноосигурителна каса са им предложили лечение в чужбина, но според нея Димитър не може да продължи с конвенционалната терапия, защото болестта му е в напреднал стадии.

„Чака ни втора операция, смяна на още два прешлена, той не може да пътува. Новите изследвания ще отнемат много време, те може да не вземат под внимание, направеното от нашите лекари”, заяви Станимира.

Лекуващият лекар на Димитър посочи, че момчето не трябва да пътува, защото няма физическа възможност и това би поставило живота му в риск.