89-годишен мъж от ямболското село Лозенец е приет в болница след кражба и побой от 20- годишен рецидивист. Крадецът е задържан, а в селото твърдят, че той е извършил поредица от обири и искат справедлива присъда.

Нападението става посред бял ден, часове след като възрастния мъж взел пенсията си.

В сряда по обед докато почивал, крадецът прескочил оградата, влязъл в стаята и започнал жесток побой.

Пребитият е откаран в ямболската болница, където лекарите се борят за живота му. 20-годишният Валентин Вичев е задържан за 72 часа, с обвинение за грабеж. В селото разказват, че е обрал десетки къщи, но има само условна присъда. 89-годишния мъж описват като добър и благороден човек.

„Преди 2-3 години влиза веднъж, след няколко месеца втори път и никаква полза, осъдиха го на пробация и това е", разказа Йорданка Стойчева.

"Случаят с баба Еленка е най-пресен, там влиза четири пъти, чака възрастните хора да излязат от къщи. Влиза, взема парите и излиза. Чичо Железчо - у тях влиза около десет пъти и беше наказан само с пробация, това е кощунство. Искаме да бъде в затвора", добави кметът на селото Динка Караиванова.

Кметицата подавала десетки сигнали до полицията, а хората живеят в страх.

„Вече изпадаме в паника, постоянно заключване, озъртане и страх, аз след случая две вечери не съм спала", каза Маринка Колева.

Бабата на нападателя не изключва внука ѝ да е бил под влиянието на наркотици.

"Нищо не можем да направим. Много приятели има, те го потопиха, ние като му говорим, той не чуваше. Всички съжаляваме, но нищо не можем да помогнем", каза Желязка Стефанова.

В Лозенец се готвят за протести, ако нападателят излезе на свобода.