Черната кутия на разбилия се на 9 юни МиГ-29 край Шабла е разчетена напълно в Русия. В интервю за bTV министърът на отбраната Георги Панайотов уточни, че данните от устройството потвърждават заключенията от доклада на военната полиция.

Георги Панайотов заяви, че всички параметри на полета на подполковник Валентин Терзиев са разчетени в секретна лаборатория в Руската федерация.

"Те показват, че е имало загуба на пространствена ориентация. Отново искам да кажа, че не става дума за човешка грешка, а за особен тип състояние на човешката психика, на тялото, на човека", обясни служебният министър на отбраната.

Панайотов бе категоричен, че страната ни е имала готовност да изпрати откритото на 24 юни в Черно море записващо устройство веднага, но процедурно забавяне от страна на Русия е осуетило това.

"Всяка една държава си пази тайните. Тази лаборатория е секретна. Ние сме благодарни на Руската федерация за съдействието“, добави Панайотов.

Изтребителят, който е пилотирал майор Валентин Терзиев, е бил технически изправен, сочат данните на властите. Отхвърля се и всяка версия за атака срещу МиГ-29.

А във връзка със смъртта на 31-годишният старши лейтанант Тодор Манчев на полигона Ново село, за която стана известно след нахлуването по погрешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово, Панайотов посочи, че всичко е в ръцете на разследващите.

"Получих писмо от родителите на старши лейтанант Тодор Манчев, в което те ме молят да извърша разследване на инцидента със смъртта на техния син. Тъй като това е извън моите правомощия, аз съм им изпратил такъв отговор.", обясни Панайотов.

Освен по версията за самоубийство, по неофициална информация се разследва и тази за убийство на военнослужещия.