Паметникът Бузлуджа ще бъде достъпен за посетители от догодина, след края на зимния сезон. Влизането в сградата вече е безопасно.

Достъпът за посетители до паметника ще бъде безплатен. Във фоайето те ще могат да видят 7-минутен филм за историята на сградата, а платените турове с екскурзовод ще ги отведат по посетителските пътеки до централната зала.

За първи път от 30 години в т. нар. "чиния" влизането е разрешено и няма опасност от падащи предмети. 8 години, почти 1 милион лева - частни и държавни средства, и трудът на стотици доброволци и експерти стоят зад реализирането на тази идея.

„Наистина е сбъдната мечта и наистина е огромна радост за нас и за целия екип да може отново да има живот в тази сграда“, каза Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа".


Посетителските пътеки са изградени по проект, финансиран от Министерството на културата.

„Уникалната природна гледка, архитектурната стойност на тази огромна конструкция и историята и нейната противоречивост са трите неща, които правят мястото уникално, и привличат хора от цял свят - от Канада до Австралия и от Китай до Аржентина“, заяви преподавателят Радослав Илиев.

Макар че не живее в България, д-р Константин Стоичков дарява средства за възстановяването на 1000-та квадратни метра мозайки и за обезопасяването на сградата.

„Защото какво да кажем за френската революция - те са съборили Бастилията, но Лувърът си съществува и се посещава от милиони туристи и аз смятам, че България с всички интересни неща, с които разполага, са социалистическите паметници, които ги няма на Запад“, отбеляза д-р Константин Стоичков.

Снимка: btvnovinite.bg

Следващата голяма стъпка е ремонтът на покрива и поставянето на прозорци, за да може паметникът Бузлуджа да се използва и за културни събития.

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката сочи, че над 50 хиляди туристи се качват до паметника на Бузлуджа всяка година.