Ремонтът на паметника на връх Бузлуджа навлиза в нов етап. Този път от фондация "Проект Бузлуджа" са се заели с обезопасяването на покрива на монумента. Крайната цел е сградата да бъде отворена за посетители.

След две години работа по стенните мозайки за първи път дейностите по възстановяването на т. нар. "чиния" излизат извън сградата. Екип от 10 алпинисти работи по разчистването на отломките.

Снимка: bTV

„Работим по почистването на покрива. Има доста дървена конструкция, стъклена вата, метални греди, които вече не са заварени. Заварките са скъсани. Обезопасяваме допълнително. Гледаме да пазим през това време мозайките и всичко около нас, както и мраморът отдолу. Работата е тежка. Работим с маски, с които много трудно се диша заради ватата затова става малко по-бавно“, казва алпинистът Румен Георгиев.

Паметникът на Бузлуджа
Снимка: bTV

Идеята е работата по външната част да приключи максимално бързо заради лошите метеорологични условия на връх Бузлуджа.

„С 10-15 метра въжета се връзваме, височината тук е около 25 метра на чинията. Не е много високо, но вятърът е силен и има опасност от летящи предмети и ние работим горе - затова е доста трудоемко“, обясни алпинистът.

Паметникът на Бузлуджа
Снимка: bTV

Покривът е в лошо състояние, защото медната ламарина, която го е покривала, е открадната още през 90-те.

„За щастие металната конструкция е в добро състояние, така че задачата в момента е да премахнем всички опасни отломки. Така ще можем след това да пристъпим към следващите стъпки. Те ще са изграждане на защитен покрив над самата мозайка. После ще преминем на изграждането на посетителски пътеки, за да могат хората да влезнат в сградата в най-скоро време“, каза арх. Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа“.

В последните години в символа на БКП влизаха само най-смелите - през процепи, които институциите не успяха да затворят сигурно. Сега голямата цел е да се осигури безопасен достъп. За първи път дейностите са подкрепени от държавата с близо 400 000 лева.

„Има още много стъпки, които да се извървят. Това обаче наистина ще промени начина, по който сградата се възприема. От изоставен обект в обект, за който се полагат грижи. Всички тези туристи ще могат да научат какво всъщност е тази сграда, и да подпомогнат нейното опазване чрез входна такса. Така че това е голяма стъпка за нас. Знаем, че ни очаква още много, защото следващият етап е за проучването на покривната конструкция и проектирането и изграждането на нов покрив“, заяви арх. Дора Иванова.

Сградата вече има статут на паметник на културата. А арх. Дора Иванова работи по възстановяването й от години и привлича финансиране от фондации и частни дарители.

8 години и почти 1 милион лева по-късно шансът паметникът да бъде отворен за посетители легално е реален. Статистиката към момента сочи, че над 1000 души идват тук за да разгледат обекта всеки уикенд.

Обезопасяването на сградата отвън и проектирането на посетителски пътеки вътре трябва да приключат до средата на ноември. Така след края на зимния сезон сградата да бъде достъпна и да разказва историята си - спорна, заради комунистическия си произход, но и уникална, заради  архитектурата си. За тази сутрин.