Дежавю в Перник - отново се изви опашка от клиенти пред хипермаркет в града. 

Вчера ви разказахме за огромни опашки и липса на дистанция пред супермаркет на голяма верига, която беше организирала среднощно пазаруване на промоционални цени. От РЗИ-Перник обясниха за bTV, че в действителност магазинът е работил с удължено работно време, но никой не е уведомил институцията за това. 

От инспекцията допълниха, че ще предприемат наказателни мерки спрямо виновните лица и обявиха, че при последващи прояви, предполагащи струпване на хора, собствениците на обекти са длъжни да предоставят на РЗИ план за спазване на противоепидемичните мерки. 

Днес друга голяма верига отвори врати в миньорския град, а любопитни клиенти отново образуваха колона, за да бъдат сред първите, възползвали се от промоцията. Очакванията са в следобедните часове желаещите да посетят магазина да се увеличат. 

На снимки, разпространени в социалните мрежи, се вижда опит за въвеждане на ред в хаоса. Част от клиентите са си сложили маски, докато чакат да влязат в магазина. Други желаещи да си купят продукти бяха с колички, за да има поне малка социална дистанция.

От фирмата собственик на магазина посочиха пред bTV, че "във връзка с големия потребителски интерес, компанията въведе пропускателен режим още в ранните часове на деня. Това е причината в определени часове пред търговския обект да има опашки. Служители на супермаркета са ангажирани да следят за спазването на противоепидемичните мерки през целия ден".

Снимка: \"Снимай Перник, нека всички видят\"/Стефи Тасева

Контекст

Опашките пред хипермаркети в последните дни разделиха перничани на две групи – едните са възмутени от липсата на отговорност в навечерието на четвъртата COVID вълна, а другите – оправдават поведението на съгражданите си с ниските заплати в околността (952 лв. по данни на НСИ от 2019 г.) и желанието да се купят по-евтини стоки.

По официални данни Перник се намира в „жълтата зона“ с 207 новозаразени на 100 хил. души население (на база 14-дневна заболеваемост). За изминалото денонощие положителните случаи са 22.