Глътка въздух за бизнеса и домакинствата на газ от другия месец. Синьото гориво у нас поевтинява драстично.

„Булгаргаз“ предложи от 1 ноември цената да се понижи с 45 процента. Намалението се случва благодарение на по-евтините доставки на втечнен газ. Важна новина и за домакинствата, потребяващи електричество. Те няма да купуват по-скъп ток от свободния пазар, преди края на 2025 година, увери председателят на енергийния регулатор.

На откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране стана ясно, че общественият доставчик предлага цената на синьото гориво да се понижи на 130 лева за мегаватчас. Спрямо октомври - цената пада от 233 лева. Така цената на газа спрямо септември ще се понижи със 64 процента, когато мегаватчас струваше рекордните 353 лева.

Как домакинствата посрещнаха тази новина?

За семейството на Мария очакваното поевтиняване е много добра новина. През последните месеци само за топла вода нейното домакинство е плащало толкова пари, колкото в най-студените месеци в предишните отоплителни сезони.

„Бяха по-високи само за топла вода и заради това сложихме климатици и минахме на ток. Ще пробваме да се върнем на газ и ще видим кое ще е по-изгодно за нас“, каза Мария Костадинова

Общественият доставчик очаква ниските цени да се задържат до края на годината и да се усетят както от домакинствата, така и от бизнеса. През декември цената на горивото може да е малко по-висока, но не съществено, прогнозира „Булгаргаз“. 

Причините за сериозното поевтиняване според държавната компания са по-ниските борсови котировки, но и още по-ниските цени, договорени с доставчиците на втечнен газ благодарение на обявените от служебния кабинет търгове.

„Сравнени към борсовия индекс в момента отстъпките са между 38 и 50%. Дължи се и на спада в индекса. В момента при борсов индекс 136 евро 50% отстъпка са 68 евро. Така че тази по-ниска цена, която ще предложим - 130 лева, се дължи и на доверието на доставчиците към „Булгаргаз“, съобщи Деница Златева, директор на "Булгаргаз".

„Смяната на стратегията на „Булгаргаз“ от директни преговори към конкурентни процедури ясно показват резултати. Цифровото изражение на тази графика за ноември месец е 20 милиона лева“, заяви енергийният служебен министър Росен Христов.

Окончателното си предложение за новата цена компанията ще внесе на 1 ноември.

„При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинна енергия, което е добра новина за ползващите централизирано отопление, особено за софиянци, след като при тях имаше увеличение с 39%“, отбеляза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Енергийният регулатор очаква газохранилището в Чирен на 1 ноември да бъде запълнено на 90 на сто от обема.

На този фон служебният социалният министър Лазар Лазаров алармира, че над 2 милиона българи тази зима у нас ще влязат в категорията енергийно бедни.

А заради високите цена на горивата националната статистика отчете днес, че през август тази година спрямо юли е имало близо 30 на сто спад в доставките на природен газ.

Не е такава обаче тенденцията с горивата за коли. При безоловния бензин, който е малко по-евтин от дизела, е отчетено точно такова увеличение в доставките, което показва, че потреблението на автогорива не се е свило, въпреки повишените цени в последните месеци. 

През август 2022 г. спрямо предходния месец при доставките на енергийни продукти се наблюдава най-голямо нарастване при безоловния бензин - с 27,8%, а най-голям спад е регистриран при природния газ - с 28%.

Очаква се през следващата седмица да бъдат обявени доставчиците на газ, с които ще се снабдяваме през месец декември.

Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева даде пример какво означава това намаление:

„По цените от месец септември едно домакинство в 110 кв. жилище, отопляващо се на газ, трябваше да плати 700 лв. по цените от октомври щеше да плати 350 лв. С намалената цена за месец ноември тази сума спада на 230 лв.".