В сиренето, което се продава като овче, има краве мляко. За това предупреждават от сдружението „За достъпна и качествена храна“ след изследване, направено по тяхна поръчка.

Според контролните органи обаче, пробите не са взети по надлежен ред.

Сиренето е сред основните храни, които българите слагат на трапезата си. Някои казват, че могат да познаят дали то е наистина овче, други - не.

„Едното е по-резливо - това, което е истинското овче. Има и по специфичен вкус, който избледнява в другото. Има и лек оттенък, но си личи, че има примеси“, обяснява един от купувачите на сирене.

„Никой не прави сирене от овче мляко. Аз затова опитвам мазно ли е и като ми хареса една партида - от него си вземам“, казва друг мъж.

От сдружение „За достъпна и качествена храна“ посочват, че са изследвали овчи сирена на случаен принцип. Използвали са сертифицирана лаборатория, която има 98 офиса в Европа.

„Десетте продукта, които изследвахме, показаха съдържание на по-евтината суровина, а именно краве мляко, вместо обявеното 100% овче“, пояснява Андрей Велчев от сдружението.

Резултатите от проучването са изпратени до контролните органи у нас. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че документите не могат да бъдат отправна точка за експертите им.

„При нас няма информация как са взети пробите, от кого са взети, как са съхранявани, каква е заявката към лабораторията и в крайна сметка това, което получихме като информация, са едни непълни протоколи“, обяснява д-р Валя Викьова.

От бранша защитиха производителите. „Това ми прилича на едно очерняне на един бранш, без да отхвърлям изследванията, но в края на краищата има законоустановен ред за взимане на пробите“, каза от своя страна и Димитър Заров.

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че ще провери производители във връзка с предлагането в търговската мрежа на овче сирене, което съдържа краве мляко, въпреки означението на етикета „овче сирене“ и „100 % овче мляко“.

„Представянето на невярна (заблуждаваща) информация относно съществени свойства на предлаганите стоки представлява форма на нелоялна конкуренция“, се казва в становището на КЗК.

Не е ясно кога ще станат известни резултатите от проверката.